Melyikben több a vitamin fagyasztott vagy a konzerv borsóban?

Melyik a jobb a fagyasztott vagy a konzerv borsó?Amennyiben megvizsgáljuk a mélyhűtött, fagyasztott borsót vagy konzerv borsó állagát összetevőit és ásványi anyag valamint vitamin tartalmát minden esetben a fagyasztott borsó lesz a legjobb választás és ez igaz szinte minden konzerv versus mélyhűtött zöldségre is. Számos kísérlet és kutatás is igazolta azt a feltevést, hogy a fagyasztott zöldségeknek jóval nagyobb az antioxidáns-tartalmuk, mint a konzerveknek. Ennek elsődleges oka, hogy a tartósítási eljárás során a zöldségekben lévő hasznos vitaminok a magas hőmérséklet hatására többé-kevésbé lebomlanak, annak ellenére, hogy a konzerv zöldségeknek lehetnek egyéb pozitívumai. Megvizsgálva tehát a friss, fagyasztott vagy konzerv zöldség kérdést, megállapítható, hogy a fagyasztott termékek megfelelő alternatívát jelentenek a friss zöldségeknek, sőt néha még több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint az utóbbiak attól függően, hogy a friss zöldségek (így pl. a borsó is) mennyi ideig volt szállítás alatt illetve, hogy a szállítást követően mennyi időt tartózkodott a raktárban és a polcokon

Nyilvánvalóan minél többet állt (szállították, raktározták) a friss zöldségeket minőségük és állaguk az idő elteltével egyre rosszabb lesz annyira, hogy pár napos akár egy hetes raktározás után is a fagyasztott zöldségek jobb választást jelentenek a friss társaiknál. A konzervek azonban inkább csak kényelmi megoldást jelentenek, mivel hiányoznak belőlük a mélyhűtött és friss változatokban meglévő antioxidánsok sőt a legtöbb konzerv borsó szétfőzve, adalékolva, sózva és magas keménységű konzervipari borsóból készül így ezeket a termékeket csak végszükség esetén javasoljuk...

Melyik a drágább a mélyhűtött vagy a konzerv borsó?

Tekintettel a magyar árérzékeny piacra természetesen az sem mindegy mennyit költünk el élelmiszerre.Általában a tendencia az, hogy ami jobb minőségű valamilyen termék az annál drágább is. Ezúttal azonban jó hírrel szolgálhatunk: a fagyasztott borsó szinte minden esetben olcsóbb, mint a konzerv társaik, ráadásul mint az előző bekezdésből kiderült: a mélyhűtött verzió sokkal előnyösebb és egészségesebb, mint a konzerv borsók. Míg egy kb. 200g-os konzerv borsó jellemzően 250 Ft körül alakul, addig ennek ötszörös mennyiségét: kb. 1 kg fagyasztott borsót beszerezhetünk akár 450 Ft alatt is. Így bátran kijelenthető hogy kedvezőbb áron tudjuk megvenni a jobb minőségű terméket, tekintettel arra, hogy a konzerv előállítása jóval drágább, mint maga a fagyasztási eljárás.

fagyasztott vagy konzerv borsót használjunk?