Fagyasztott vagy friss borsó?

Elsőre a kérdést könnyű megválaszolni nyilván mindenki elsősorban friss zöldségekre vágyik ebből szeretne finom ízletes ételt készíteni családtagjainak ismerőseinek barátainak egy szóval a vendégeinek. Így van ez a fagyasztott borsóval is, persze ez minden évszakban lehetetlen kihívás elé állítja a háziasszonyt. Télen, tavasszal minden bizonnyal nem tud friss borsót beszerezni sem a piacon sem a bevásárlóközpontokban ilyenkor minden bizonnyal egyre többen veszik elő a fagyasztott zöldségeket a hűtőládából vagy a fagyasztóból. Arra keressük a választ, hogy mennyire befolyásolja az ételek ízét és minőségét a fagyasztási eljárás. Vajon egészségtelen-e a fagyasztott zöldségek fogyasztása és igaz-e az a hiedelem mely szerint a fagyasztott ételek íze jelentősen különbözik a friss zöldségekből készült ételekétől?

Vajon van-e baj a fagyasztott zöldségekkel?

fagyasztott zöldség

A válasz meglepő: nincs baj a fagyasztott termékekkel, hiszen minden összetevője megmarad abban az esetben ha hamar történik a fagyasztási eljárás. Egy nemrégiben történt kutatás szerint ugyanis sokkal többet árt a hosszú több hétig, akár hónapokig tartó tárolás, mint a fagyasztási eljárás, ez utóbbival ugyanis a zöldségek és gyümölcsök tápértékének, vitamintartalmának, rostjainak és ásványi anyag tartalmának minősége nem sérül, ellenben a fagyasztás nélküli zöldségek és gyümölcsök sok esetben veszítenek a minőségükből, a hosszabb fagyasztás nélküli tárolás során ezen termékek tápanyag-tartalmuk csökken, sőt több esetben el is veszíthetik összetevőik egy részét. Ezért van az, hogy a kutatás úgy találta: legjobb minőségű a friss zöldség és gyümölcs és az esetek kétharmadában a fagyasztott élelmiszerek jobb minőségi összetevővel rendelkeztek, mint az élelmiszerboltokban tárolt nem fagyasztott zöldségek és gyümölcsök. Persze minél nagyobb a forgalom egy-egy szupermarketben, piacon vagy a zöldségesnél annál frissebbek is ezek a termékek. Azonban naivnak sem szabad lenni, hiszen kevés olyan áruházlánc vagy zöldséges van, amely közvetlenül a helyi termelőtől szerzi be az áruféleségeket a legtöbb esetben hosszú szállítás és több hetes raktározás után kerülnek a "friss" zöldségek és a gyümölcsök a boltok pultjaira. Így nem lehet kétségünk afelől, ha olyan időszakban vásárolunk zöldséget vagy gyümölcsöket, amelynek az adott periódusban nincsen szezonja, akkor minden bizonnyal jobban járunk a fagyasztott zöldségekkel, így például a fagyasztott borsóval is, mint a frissnek kikiáltott áruházlánc pultjain beszerezhető termékekkel.