Fagyasztott borsó receptek

Zöldborsófőzelék recept

Friss vagy fagyasztott borsóból egyaránt elkészíthető a főzelék amely tápláló és egészséges.

Hozzávalók:

  • 1.2 kg zöldborsó
  • 2 dl tej
  • fél evőkanál cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint 
  • egy csomag petrezselyem

Elkészítésének módja:

Friss zöldborsó esetén először megpucoljuk azaz a héjából kiszedjük vagy kipergetjük a szemeket (fagyasztott borsó esetében ez a lépés megspórolható. A vajat megolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben, fazékban rátesszük a zöldborsó szemeket és együtt kicsit megpároljuk. Ízlés szerint megsózzuk, hozzátesszük a cukrot, összekeverjük, rászórjuk a petrezselymet és a lisztet, leöntjük a tejjel, összekeverjük, és fedő alatt, sűrűn megkeverve legalább húsz percig főzzük. Ha a tej kicsit tapadna, adhatunk hozzá fél-egy deci vizet is.

Kiegészítőként fasírt vagy főtt tojás ajánlható hozzá így színesítve az étel tálalását.

zöldborsó főzelék

 

Zöldborsóleves nokedlivel és túrós pogácsával


Biztos mindenki meglepődik, hogy a család a zöldborsólevest csak túrós pogácsával hajlandó megenni, de a frissen sült pogácsa és a leves együttes íze Isteni!  Mindig ugyanúgy készítette, és a családnak ez a favorit. Másféleképp még nem is kóstoltam, talán nem is fogom! Ne lepődjön meg senki, de zsiradékot nem használok, mert felesleges. Szerintem legalább egyszer érdemes kipróbálni. Mi ezeket az ételeket imádjuk!


Hozzávalók:
(4 azemélyre)    

A leveshez

  • 3 közepes db sárgarépa
  • 0.45 kg mirelit zöldborsó
  • 1 db karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 l víz
  • só ízlés szerint
  • A nokedlihez
  • 1 bögre finomliszt (2.5 dl)
  • 1 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 dl víz


Elkészítés:
1.    A borsót, a karkára vágott sárgarépát, az apró kockára vágott karalábét és az apróra vágott petrezselyemzöldjét, folyamatos kevergetés mellet, mert nem használok zsiradékot, kb 15 percig pároljuk együtt. Ha kell, nagyon kevés vizet aláöntünk.
2.    Felöntjük a vízzel, sóval megszórjuk. Puhára főzzük, és közben kóstolgassuk, nem-e kell utána fűszerezni.
3.    A nokedli hozzávalóiból közepesen kemény tésztát keverünk, és nokedli szaggatóval a levesbe szaggatjuk.


Sajtos túrós pogácsa
Hozzávalók:

  • 250 g túró
  • 250 g margarin
  • 300 g finomliszt
  • 250 g reszelt sajt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás (a kenéshez)


Elkészítés
A sütőporos lisztet, a felkockázott hideg margarint, és a többi hozzávalót jól összedolgozzuk. Egy lisztezett felületen kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és 10 percig pihentetjük, majd újra kinyújtjuk. Ezt legalább 3 alkalommal ismételjük meg (így jó leveles lesz), majd betesszük a hűtőbe akár egy éjszakára is, de 2 órára mindenképpen pihenni.
Kinyújtjuk 2cm vastagságra és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kenjük meg tojással, reszeljük rá sajtot. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük készre, kb 15 perc.
Sokáig puha marad.
Petrekanich Anett – értékesítési csoportvezető (Bahamas Kft.)

Zöldborsóleves nokedlivel és túrós pogácsával
 

Borsóleves recept

A borsólevest szokás hússal például némi csirkeszárnnyal együtt elkészíteni. Ebben a verziban most mi egy húsmentes változatot ajánlunk nagy méretű galuskával kiegészítve.

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg zöldborsó
  • Egy darab közepes db fehérrépa
  • Két közepes méretű sárgarépa
  • Egy kisebb méretű vöröshagyma
  • Másfél evőkanál napraforgó olaj vagy olíva olaj
  • Egy nagy kanál finomliszt
  • Egy darab tojás
  • kb. másfél liter víz
  • 1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
  • Só és bors ízlés szerint

Hogyan készítsük el a borsólevest?

  1. A zöldborsót megpucoljuk, kifejtjük a sárga- és a fehérrépákat megtisztítjuk és karikákra vágjuk, a hozzávaló vöröshagymát egészen apróra szeleteljük.
  2. A fehérrépát a sárgarépát és az apróra vagdalt hagymát valamint borsót betesszük egy nagy méretű edénybe azt feltöltjük vízzel, hogy ellepje valamennyi hozzávalót. Sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk nem kell hozzá sok idő kb. 20-25 perc alatt készre tudjuk főzni a levest.
  3. Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük, hozzákeverjük a finomlisztet, és világosbarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a piros fűszerpaprikát (ez ízlésektől függően lehet akár enyhén csípős), levesszük a tűzről, és összekeverjük. Hideg vízzel felöntjük, és addig keverjük amíg csomómentes állagú nem lesz.
  4. A rántást (olaj+liszt+fűszerpaprika (3.pont)) visszaöntjük a levesbe, és kis lángon tovább forraljuk.
  5. A tojást habverővel kiverjük, ismét sózzuk ízlés szerint, majd kb. 5 dkg lisztet hozzákeverünk. Jól kikeverjük, és egy kiskanállal a levesünkhöz adjuk.

magyaros zöldborsóleves